Real Properties Offices

This office renovation provides a new home for the property managers of Jackson Square, located in Hamilton, ON. The 40-year-old Jackson Square Mall is an indoor shopping mall ago commercial complex located in the city core. Built throughout the 1970’s, Yale Properties have been rebranding the mall to rid it of its outdated image, to better integrate it with the surrounding urban fabric, and give it a new distinct identity. Similarly, the Jackson Square Management’s offices were outdated and incongruent with the mall’s new branding. This project is one of 15 separate construction initiatives that form the overall rejuvenation of this property. Real Properties decided to move locations for their new office from an office unit in a tower attached to the mall, to a more unique and prominent unit on the plaza level of the mall. The existing space was a raw concrete space, initially designed to be a restaurant, but was never developed.

The space was designed as a procession from public functions in the front to private functions in the back. The continuous space is comprised of two distinct portions, a lower one overlooking the plaza, and double height space towards the back. The double height space received very little natural light. However, by carefully reviewing existing drawings dating back to the 1970s, a blocked in clerestorey window was discovered. Opening and reactivating this feature transformed the quality of the space.For the new office, Yale properties were shifting from a private office model to an open plan design. This required in-depth client feedback during the schematic design phase.

Along with the open plan office space, the client wanted a private meeting space, a board room, a visible reception point with access control, and a gathering area. Throughout the project, Baltic birch millwork is utilized as a space defining tool, dividing and connecting spaces. The design combines existing finishes with new finishes, exposed natural raw textures with clean uniform surfaces, and soft materials against harder ones. The branding and cultural objectives of the client were achieved by designing an office that matches their fresh new image, and provides a space that facilitates a new collaborative office culture.

Project Details

Goal: Provide a physical environment that would inspire collaborative teamwork. Provide a more publicly visible image for the management team consistent with recent rebranding and improvements to the Mall

Size: 190 SQM