Blog Contact About Projects
Institutional Educational Residential Urbanism Commercial Interiors Public Private

Seedworks

  • Type: Private, Commercial
  • Client: The Seedworks Urban Offices
  • Collaborators: Historia Renovation
  • Size: 1394 m2
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Complete
  • Photography: Revelateur Studios

The building dates from 1890 and was originally home to the Hamilton Buggy Whip Manufacturing company. When acquired in 2012, siding blocked its expansive windows and the interior was timeworn from its previous uses. The post and beam structure and interior brick surfaces were cleaned of many years of paint and left exposed to reveal the building’s history to its new inhabitants. The project has received a great deal of positive community attention and local support, and was awarded a Heritage Property Conservation Award from the Hamilton Municipal Heritage Committee. The second floor is home to downtown Hamilton’s first co-working space. Two glazed meeting rooms/breakaway spaces were provided along the eastern wall. Central to the space is a lounge with tiered upholstered seating that face the staircase projection wall. Along the western and southern walls is the kitchen/café space, which boasts clean minimal white counters and a touchdown station running along the length of windows. The lounge and the touchdown station are fully wired, offering secondary working spaces. They also offer great flexibility for holding community events, lunch and learns, movie nights and presentations.

Awards

2013 Heritage Property Conservation Award, Hamilton Municipal Heritage Committee

Publicity

BUILDING MAGAZINE – Canada, May 2017, Share and Share Alike, The Seedworks Urban Offices.

Real Offices

  • Type: Private, Commercial, Interiors
  • Client: Real Properties
  • Collaborators: ARC Engineering, Seguin Engineering
  • Size: 190 sqm
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Complete
  • Photography: Revelateur Studios

This office renovation provides a new home for Real Properties, the property managers of Jackson Square Mall in Hamilton. Real Properties wanted an office that matched their recent rebranding efforts across the 40 year old mall. They decided to move locations for their new office from an office unit in a tower attached to the mall, to a more unique and prominent unit on the plaza level of the mall. The existing space was a raw concrete space, initially designed to be a restaurant, but was never developed. The space was designed as a procession from public functions in the front to private functions in the back. The continuous space is comprised of two distinct portions, a lower one overlooking the plaza, and double height space towards the back. The double height space received very little natural light. However, by carefully reviewing existing drawings dating back to the 1970s, a blocked in clerestory window was discovered. Opening and reactivating this feature transformed the quality of the space. For the new office, Yale properties were shifting from a private office model to an open plan design. This required in-depth client feedback during the schematic design phase.

Along with the open plan office space, the client wanted a private meeting space, a board room, a visible reception point with access control, and a gathering area. Throughout the project, Baltic birch millwork is utilized as a space defining tool, dividing and connecting spaces. The design combines existing finishes with new finishes, exposed natural raw textures with clean uniform surfaces, and soft materials against harder ones. The branding and cultural objectives of the client were achieved by designing an office that matches their fresh new image, and provides a space that facilitates a new collaborative office culture.

Stanley Residence

  • Type: Private, Residential, Interiors
  • Client: Private
  • Collaborators: Jain & Associates Inc. , MTE Consultants Inc.
  • Size: 3000 sq. ft.
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Complete
  • Photography: Tom Arban

A complete remodel, this private residence communicates that a new and sustainable form can be invented while highlighting and celebrating the neighbourhood’s historical legacy. The house celebrates and reminds us of the social importance of the front porch. It’s material palette is chosen to be deliberately commensurate with established patterns. The form of the carport and absence of an enclosed garage increases the likelihood of spontaneous contact between neighbours in the few seconds between car and front door. The house is respectful to the context from within as well.

Views from the house’s horizontally oriented windows offer spectacular panoramic views of neighbourhood houses churches and schools that are not commonly experienced by residents. The Niagara escarpment is visible to the north, west and south. It promotes a new perspective. Open living spaces promotes interaction between the resident family, and offers a “venue” for community activity.

Publicity

HAMILTON INTERIORS MAGAZINE – Inspiration Beyond Design, Fall, Stanley Residence
E-ARCHITECT – The Stanley Residence in Hamilton, United Kingdom, February, Stanley Residence
HOME ADORE – Private House in Hamilton by dpai, USA, March, Stanley Residence

The Hambly House

  • Type: Private, Residential, Interiors
  • Client: Private
  • Collaborators: Toms + McNally Design, Mantecon Partners
  • Size: N/A
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Complete
  • Photography: Revelateur Studios

The Hambly House is a rare example of 1930s Streamline Moderne architecture in Hamilton, and one of only a handful of Art Moderne houses in Ontario. Since the purchase of the house by its new owners in 2012, dpai worked with the clients to design a full restoration with an additional second storey wrapped in floor-to-ceiling glass. The renovation respects the original character and detailing of the designated heritage house while celebrating its contemporary spirit with a bold addition. The interior has been completely refinished, and clean, minimalist custom millwork was designed throughout the house. The dining room addition at the rear opens up the house to the backyard and celebrates views of the 300 year old maple tree.

Awards

2015 Award of Excellence in Architecture, Hamilton Urban Design and Architecture Awards

Warehouse Office

  • Type: Private, Commercial, Interiors
  • Size: 2,000 SQFT
  • Location: Toronto, ON
  • Status: Complete
  • Year: 2016
  • Photography: Revelateur Studios

The second floor of a three-storey commercial warehouse in Toronto’s oldest standing row of buildings, is now home to a busy, real estate/design PR Firm. dpai was commissioned to design a space that enables the firm’s flexible and collaborative work style, while functionally and aesthetically aligning with the firm’s creative philosophy.

The existing textured, minimalist palette was emphasized. A boardroom and a pitch room was carved out with floor-to-ceiling glass partitions. At the back of the space, a new kitchenette opens onto an informal lounge area and a touch-down station was paired with lockable file storage.

The large, custom pendant fixture by Toronto’s Lightmaker Studio was intimately suspended over a modular custom sofa set upholstered in bright, eclectic fabrics. The blackened brass of the pendant fixture echoes the existing steel hoist beam, which lent a helpful hand in the fixture’s installation.

Caroline Medical Group

  • Type: Private, Commercial, Interiors
  • Client: Caroline Medical Group
  • Collaborators: N/A
  • Size: 1393.5 m2
  • Location: Burlington, ON
  • Status: Complete
  • Photography: Jeff Tessier

The Caroline Family Health Team of Burlington, with eight physicians, allied health professionals and support staff required more space to house their busy practice. Several ideas were explored through feasibility studies, with the resulting solution to relocate the practice to a more suitable location with a total interior renovation to meet the needs of the clinic. The project explored the adaptation of a specific, user-generated design to an existing industrial “big box” space. The office layout was developed through participatory design workshops which included the entire clinic’s staff and the dpai team.

Ripple Residence

  • Type: Private, Residential, Urbanism
  • Client: Sonoma Homes
  • Collaborators: Wellings Planning, Adesso Design
  • Size: 35,000 sqm
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: In-Progress

Ripple is a mixed use residential tower proposed to redefine the existing contextual fabric of the site and work integrally with the future park planned for the block immediately to the south of the property.

The building defines a complete edge of the future planned John/Rebecca park, and is designed to create a visually compelling organic backdrop to its activities. The mass of the building is divided into a mid-rise portion on the west and a tower portion on the east which are formally tied with continuous cantilevered balconies around each floor. The curvilinear balcony guards establish a formal horizontality composing the façade as a natural landscape.

The ground floor is transparent allowing direct connection and flow of the commercial uses into the future park. The space immediately outside of the commercial spaces is generous to provide significant opportunity for outdoor patio and retail spaces during favourable weather conditions. These activities will help to activate the north edge of the park with continuous activity. Further emphasizing the connection is proposing transforming Rebecca street into a “Woonerf” condition, where curbs would be eliminated, allowing the building edge to meet a continuous plane of the public space into the park.

The development includes 313 dwelling units, 205 parking spaces on two underground and one above ground levels, 13,000 SF of leasable commercial space, and rooftop amenity spaces. Vehicular circulation for the site has been designed away from the woonerf by designing access via Catharine Street for all vehicles entering the site for parking, loading, deliveries, or garbage removal.

Connect Communities Hamilton

  • Type: Private, Institutional, Interiors
  • Client: Connect Communities
  • Collaborators: Ira McDonald Construction Ltd., Blackwell, CK Engineering Ltd., Adesso Design Inc., A.T. McLaren Ltd, ODAN-DETECH, Terra – Dynamics, Soil-Mat Engineers & Consultants Ltd
  • Size: 3743 M2
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: In Progress

A transitional residence for those recovering from Acquired Brain Injuries or Stroke – our client Connect Communities Hamilton is implementing a new treatment model in Ontario that assists their residents in a life redesign process. This treatment programme requested traditional barrier-free code requirements be creatively avoided or hidden where possible, creating a definitively residential environment. With 42 bedrooms with ensuites and communal living spaces connected by amenity spaces and offices and complemented by a tangible connection to the landscape and thoughtful access to the surrounding community this care facility belies its formal identity to fit within the scale and persona of the residential community it which exists. The building sits on a slab on grade foundation that respects the protected karst geology just feet beneath. A compressed approvals and construction schedule was aided by a pre-engineered steel structure that is pre-fabricated and assembled on-site in large panels – saving time, ensuring tight construction tolerances and increasing safety on the construction site.A treatment room includes consideration for flooring and equipment as well as a ceiling mounted patient lift to assist in client rehabilitation and fitness programs. Care was taken to provide both privacy to the clients in the treatment room, but also provide views out to the protected conservation lands outside.

Cathedral Place

  • Type: Private, Residential
  • Client: Windmill Developments + The Anglican Diocese of Niagara
  • Size: 115 Condominium Units | 10 storeys
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: In Progress

dpai were engaged by the Anglican Diocese of Niagara to develop a strategy for sustainability of their Cathedral Place site. Fund for upkeep of the historically designated Cathedral were dwindling and a sustainable source of funds were required to save the building. The resultant mixed use development will provide this sustainability. The Diocese has partnered with Windmill Developments from Ottawa, and dpai have partnered with RAW design from Toronto.

Tiffany Square

  • Type: Private, Residential
  • Client: White Star Group
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Concept

dpAi was approached by White Star Group to create the image for a proposed condo building in a mixed-use development overlooking Hamilton’s west harbor. The terraced form of the building was a response to the development’s context. The slope of the terraces responds to the slope of Bay Street, and celebrates the view of Hamilton’s Bayfront Park and Lake Ontario. The building further celebrates the views with enclosed balconies on the North and West, and open air balconies on the East and South.

The structure includes 9 levels of residential units, 3 levels of parking, including a loading dock. The roof-top level is a proposed retail space with access to a terrace. The residential plaza also includes a gym that overlooks the future mixed-use square.

York Retirement

  • Type: Private, Residential, Institutional
  • Client: Royal Development Group
  • Collaborators: Wellings Planning, Wood PLC
  • Location: Dundas, ON
  • Status: In-Progress

This retirement residence presents an opportunity to retrofit an existing suburban structure to provide a desirable use in a suburban setting. An existing 2-storey L-shaped commercial strip is proposed to be renovated, and to receive an addition of a third wing to facilitate the expansion of an existing 16-unit retirement home to 100 units. To facilitate this expansion, the existing ground floor commercial units will be converted to residential suites, the existing second floor apartments will be re-designed to suit the retirement home’s needs, and a two-storey south wing will be constructed along York Rd.

The proposed addition and renovations will improve the existing L-shaped building’s streetscape presence by adding the missing frontage along the York Rd. property line. In addition, the relatively long building facades will be broken down into components that more appropriate in scale to the neighbouring residential properties by introducing shallow recesses and projections in the south-façade and alternating cladding materials. The addition is proposed with brick veneer in conjunction with metal siding, and the existing brick veneer will be stained to match the new siding.

The addition creates an interior courtyard which will be the primary exterior amenity space for residents. Sheltered on three sides, the courtyard provides both privacy and protection from nuisance noise from York Road. New concrete and unit paving will provide a safe walking surface and create visual interest for the courtyard. Planting beds will separate the several informal spaces within the courtyard allowing for privacy between intimate seating areas and the open dining patio.

Cannon Knitting

  • Type: Private, Residential, Urbanism, Commercial
  • Client: Hamilton Realty Capital Corporation/ Forum Equity Partners
  • Size: 10,000 sqm
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Concept

The Cannon Knitting Mills are a historic complex of industrial buildings in Hamilton, dating back as early as the mid-19th century. The Mills were for generations an economic powerhouse in Hamilton as home to the Chipman-Holton Knitting Co. The buildings’ history is ready to be reclaimed as plans are drawn for its next chapter — as pioneers in sustainable urban growth strategies, DPAI has been at the forefront of envisioning the rebirth of the Cannon Knitting Mills as a community and entrepreneurial hub in the city.

With a footprint of half a city block and rising to three to four storeys, the Mills are capable of housing a diverse and mutually-supporting range of programmatic activity, from live-work studio space opening onto Beasley Park, open-plan office space in century-old brick warehouse, to large public exhibition space and atrium and a brew-pub in the cavernous old boiler room. The complex will be extensively renovated with new sprinkler, mechanical and electrical systems. The existing timber frame structure will be restored and repaired as required. The final scheme will incorporate 90 new residential units with storage and amenity space included. New retail/ commercial space at street level will be incorporated.

The Cannon Knitting Mills looms over Beasley Park: at 110,000 square feet of the richest urban industrial space in Hamilton, the complex of five adjoined brick buildings is poised to be a game-changer in the city’s already-rapid downtown renaissance. With portions dating to the 1850s, the complex stands as a monument to Hamilton’s urban-architectural grace of a rich industrial heritage. DPAI is proud to be leading the ongoing development strategies for this pivotal project.

Gore Mixed Use

  • Type: Private, Residential
  • Client: Hughson Business Space Corporation
  • Size: 3417.36 sqm
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: In-Progress

This development overlooks Gore Park, Hamilton’s central urban park and most popular public space. The development will introduce residential units to the upper levels and the ground floor is proposed to be restored as commercial storefronts.

The existing historical buildings of 18-24 King Street are proposed to be cut back to reduce the building depth that creates dark interior spaces, which also frees up space at the rear of the site for parking and upgraded services. The facades of the historic buildings are proposed to be restored and incorporated into the project. A new infill building at 30 King Street is designed as a modern response to the scale and materiality of the historical buildings, and 5th floor addition is set back and detailed minimally to visually recede and not compete with the historic fabric. The infill building will also include a new elevator at the rear that provides access to upper level exterior corridors that service the units.

Existing floor structure and floor heights are maintained on upper levels, but the ground floor is proposed to be reconstructed at a lower elevation to achieve a flush entry to the park, which improves accessibility and connection to the public realm.

Dpai worked closely with Council, senior staff, the heritage committee and the legal department to arrive at a design that best serves the community and satisfies the client.