Blog Contact About Projects
Institutional Educational Residential Urbanism Commercial Interiors Public Private

Stanley Residence

  • Type: Private, Residential, Interiors
  • Client: Private
  • Collaborators: Jain & Associates Inc. , MTE Consultants Inc.
  • Size: 3000 sq. ft.
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Complete
  • Photography: Tom Arban

A complete interior renovation of this private residence communicates that a new and sustainable form can be invented while highlighting and celebrating the neighbourhood’s historical legacy. The house celebrates and reminds us of the social importance of the front porch. Its material palette is chosen to be deliberately commensurate with established patterns. The form of the carport and absence of an enclosed garage increases the likelihood of spontaneous contact between neighbours in the few seconds between car and front door. The house is respectful to the context from within as well.

Views from the house’s horizontally oriented windows offer spectacular panoramic views of neighbourhood houses churches and schools that are not commonly experienced by residents. The Niagara escarpment is visible to the north, west and south. It promotes a new perspective. Open living spaces promotes interaction between the resident family and offers a “venue” for community activity.

Publicity

HAMILTON INTERIORS MAGAZINE – Inspiration Beyond Design, Fall, Stanley Residence
E-ARCHITECT – The Stanley Residence in Hamilton, United Kingdom, February, Stanley Residence
HOME ADORE – Private House in Hamilton by dpai, USA, March, Stanley Residence

The Hambly House

  • Type: Private, Residential, Interiors
  • Client: Private
  • Collaborators: Toms + McNally Design, Mantecon Partners
  • Size: N/A
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Complete
  • Photography: Revelateur Studios

The Hambly House is a rare example of 1930s Streamline Moderne architecture in Hamilton, and one of only a handful of Art Moderne houses in Ontario. Since the purchase of the house by its new owners in 2012, dpai worked with the clients to design a full restoration with an additional second storey wrapped in floor-to-ceiling glass. The renovation respects the original character and detailing of the designated heritage house while celebrating its contemporary spirit with a bold addition. The interior has been completely refinished and clean, minimalist custom millwork was designed throughout the house. The dining room addition at the rear opens the house to the backyard and celebrates views of the 300-year-old maple tree.

Awards

2015 Award of Excellence in Architecture, Hamilton Urban Design and Architecture Awards

Ripple Residence

  • Type: Private, Residential, Urbanism
  • Client: Sonoma Homes
  • Collaborators: Wellings Planning, Adesso Design
  • Size: 35,000 sqm
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: In-Progress

Ripple is a mixed use residential tower proposed to redefine the existing contextual fabric of the site and work integrally with the future park planned for the block immediately to the south of the property.

The building defines a complete edge of the future planned John/Rebecca park, and is designed to create a visually compelling organic backdrop to its activities. The mass of the building is divided into a mid-rise portion on the west and a tower portion on the east which are formally tied with continuous cantilevered balconies around each floor. The curvilinear balcony guards establish a formal horizontality composing the façade as a natural landscape.

The ground floor is transparent allowing direct connection and flow of the commercial uses into the future park. The space immediately outside of the commercial spaces is generous to provide significant opportunity for outdoor patio and retail spaces during favourable weather conditions. These activities will help to activate the north edge of the park with continuous activity. Further emphasizing the connection is proposing transforming Rebecca street into a “Woonerf” condition, where curbs would be eliminated, allowing the building edge to meet a continuous plane of the public space into the park.

The development includes 313 dwelling units, 205 parking spaces on two underground and one above ground levels, 13,000 SF of leasable commercial space, and rooftop amenity spaces. Vehicular circulation for the site has been designed away from the woonerf by designing access via Catharine Street for all vehicles entering the site for parking, loading, deliveries, or garbage removal.

Stone Lofts

  • Type: Residential
  • Client: Sonoma Homes
  • Collaborators: CK Engineering Inc. , Kalos Engineering Inc.
  • Size: 2868.66 sqm
  • Location: Ancaster, ON
  • Status: In-Progress
  • Year: 2018-Present

The Stone Lofts is a small multi unit residential building with 19 luxury units located along Ancaster’s Historic Wilson Street just outside edge of the “Village Core”. The site is constrained both by its wedge shape and grade condition of the Eastern portion which falls off dramatically to the rear of the property. Designed to work with the shape of the site, the building maximizes the available workable area of the site through its jogged design along the rear. Basement parking is designed to maximize the available footprint by configuring it along the cross slope of the access ramp.

The design of the building sensitively responds to the residential neighbourhood context massing and materiality. The building is configured to break up the mass into a series of smaller volumes, giving the appearance of three smaller buildings on Wilson Street. Each of the volumes has a pitched roof inspired by the contextual historic typology of buildings in Ancaster’s village core.

The facades are animated with windows and balconies in all directions. The longer western stretch of the building is broken up to relate to the scale of the adjacent single family home. The highly visible eastern façade is animated to address approaching pedestrian and vehicular traffic. The pitched roof design and stone materiality are reminiscent of the stone mill and the typology of historical structures within Ancaster village. Historic elements such as stone sills and lintels along with dormer windows are also incorporated into the facades to create a more sensitive connection to the old structures of Ancaster Village.

The Stone Lofts are designed to enhance the pedestrian realm by reinforcing the street edge and supporting multimodal forms of transportation. The proposed building is setback 3 metres from the property line and 7.3 metres from the street. The building’s entrance is on Wilson Street reinforcing a pedestrian, cycling and public transit connection to the street. The project also preserves the wooded open space along the northern portion of the site. The careful design of the building will ensure that it enhances the heritage character of the Village while allowing the introduction of a contemporary language to enrich the built environment.

Cathedral Place

  • Type: Private, Residential
  • Client: Windmill Developments + The Anglican Diocese of Niagara
  • Size: 115 Condominium Units | 10 storeys
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: In Progress

dpai were engaged by the Anglican Diocese of Niagara to develop a strategy for sustainability of their Cathedral Place site. Fund for upkeep of the historically designated Cathedral were dwindling and a sustainable source of funds were required to save the building. The resultant mixed use development will provide this sustainability. The Diocese has partnered with Windmill Developments from Ottawa, and dpai have partnered with RAW design from Toronto.

Stone Base Apartments

  • Type: Residential
  • Client: Effort Trust
  • Collaborators: Urban Solutions
  • Size: 72 rental condominiums, 9 storeys
  • Location: Dundas, ON
  • Status: In Progress

This 9 storey, 73 unit development will add needed density to the former Town of Dundas. The design incorporates natural limestone into the facade, taking cues from the historical Town Hall across the street. Fenestration patterns are sympathetic to the tradition of industrial warehouse architecture in the immediate area. In addition to the design of the building, DPAI prepared the Urban Design Brief.

Applications were submitted to the City of Hamilton to amend the city’s Official Plan and Zoning By-Law. The application won broad staff support and was approved by Council in December 2015. The council decision has been appealed by neighbours to the OMB. A pre hearing is scheduled for August 2016.

Tiffany Square

  • Type: Private, Residential
  • Client: White Star Group
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Concept

dpAi was approached by White Star Group to create the image for a proposed condo building in a mixed-use development overlooking Hamilton’s west harbor. The terraced form of the building was a response to the development’s context. The slope of the terraces responds to the slope of Bay Street, and celebrates the view of Hamilton’s Bayfront Park and Lake Ontario. The building further celebrates the views with enclosed balconies on the North and West, and open air balconies on the East and South.

The structure includes 9 levels of residential units, 3 levels of parking, including a loading dock. The roof-top level is a proposed retail space with access to a terrace. The residential plaza also includes a gym that overlooks the future mixed-use square.

York Retirement

  • Type: Private, Residential, Institutional
  • Client: Royal Development Group
  • Collaborators: Wellings Planning, Wood PLC
  • Location: Dundas, ON
  • Status: In-Progress

This retirement residence presents an opportunity to retrofit an existing suburban structure to provide a desirable use in a suburban setting. An existing 2-storey L-shaped commercial strip is proposed to be renovated, and to receive an addition of a third wing to facilitate the expansion of an existing 16-unit retirement home to 100 units. To facilitate this expansion, the existing ground floor commercial units will be converted to residential suites, the existing second floor apartments will be re-designed to suit the retirement home’s needs, and a two-storey south wing will be constructed along York Rd.

The proposed addition and renovations will improve the existing L-shaped building’s streetscape presence by adding the missing frontage along the York Rd. property line. In addition, the relatively long building facades will be broken down into components that more appropriate in scale to the neighbouring residential properties by introducing shallow recesses and projections in the south-façade and alternating cladding materials. The addition is proposed with brick veneer in conjunction with metal siding, and the existing brick veneer will be stained to match the new siding.

The addition creates an interior courtyard which will be the primary exterior amenity space for residents. Sheltered on three sides, the courtyard provides both privacy and protection from nuisance noise from York Road. New concrete and unit paving will provide a safe walking surface and create visual interest for the courtyard. Planting beds will separate the several informal spaces within the courtyard allowing for privacy between intimate seating areas and the open dining patio.

Three3 Condos

  • Type: Private, Residential
  • Client: Sonoma Homes
  • Collaborators: Wellings Planning
  • Size: 90 luxury units/ 12 storeys
  • Location: Ancaster, ON
  • Status: In Progress

This 12-storey condominium building is designed with 90 units luxury sized units with 1+ 2+ & 3+ bedrooms. The development is catered towards an emerging market of down-sizing Ancaster residents who wish to maintain various aspects of living in their larger homes. Amenity spaces are expansive with a community garden, a bocce court, roof terraces, a gym, a yoga room, a spa, a movie theatre, a pub and indoor golf. Various gathering spaces are designed into the building with a party room/ bar on the roof and a dining room on the first level.

Cannon Knitting

  • Type: Private, Residential, Urbanism, Commercial
  • Client: Hamilton Realty Capital Corporation/ Forum Equity Partners
  • Size: 10,000 sqm
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: Concept

The Cannon Knitting Mills are a historic complex of industrial buildings in Hamilton, dating back as early as the mid-19th century. The Mills were for generations an economic powerhouse in Hamilton as home to the Chipman-Holton Knitting Co. The buildings’ history is ready to be reclaimed as plans are drawn for its next chapter — as pioneers in sustainable urban growth strategies, DPAI has been at the forefront of envisioning the rebirth of the Cannon Knitting Mills as a community and entrepreneurial hub in the city.

With a footprint of half a city block and rising to three to four storeys, the Mills are capable of housing a diverse and mutually-supporting range of programmatic activity, from live-work studio space opening onto Beasley Park, open-plan office space in century-old brick warehouse, to large public exhibition space and atrium and a brew-pub in the cavernous old boiler room. The complex will be extensively renovated with new sprinkler, mechanical and electrical systems. The existing timber frame structure will be restored and repaired as required. The final scheme will incorporate 90 new residential units with storage and amenity space included. New retail/ commercial space at street level will be incorporated.

The Cannon Knitting Mills looms over Beasley Park: at 110,000 square feet of the richest urban industrial space in Hamilton, the complex of five adjoined brick buildings is poised to be a game-changer in the city’s already-rapid downtown renaissance. With portions dating to the 1850s, the complex stands as a monument to Hamilton’s urban-architectural grace of a rich industrial heritage. DPAI is proud to be leading the ongoing development strategies for this pivotal project.

Gore Mixed Use

  • Type: Private, Residential
  • Client: Hughson Business Space Corporation
  • Size: 3417.36 sqm
  • Location: Hamilton, ON
  • Status: In-Progress

This development overlooks Gore Park, Hamilton’s central urban park and most popular public space. The development will introduce residential units to the upper levels and the ground floor is proposed to be restored as commercial storefronts.

The existing historical buildings of 18-24 King Street are proposed to be cut back to reduce the building depth that creates dark interior spaces, which also frees up space at the rear of the site for parking and upgraded services. The facades of the historic buildings are proposed to be restored and incorporated into the project. A new infill building at 30 King Street is designed as a modern response to the scale and materiality of the historical buildings, and 5th floor addition is set back and detailed minimally to visually recede and not compete with the historic fabric. The infill building will also include a new elevator at the rear that provides access to upper level exterior corridors that service the units.

Existing floor structure and floor heights are maintained on upper levels, but the ground floor is proposed to be reconstructed at a lower elevation to achieve a flush entry to the park, which improves accessibility and connection to the public realm.

Dpai worked closely with Council, senior staff, the heritage committee and the legal department to arrive at a design that best serves the community and satisfies the client.